Dec 21, 2014

Unelmien joululahja

Pienet tontut supattivat viime hetkillä korviini, että läheiseni haluaisivat muistaa minua urheilullisella joululahjalla, mutta eivät osaa valita oikeaa tuotetta. Toivelistalla oli rauhallisen ja tunnelmallisen joulun lisäksi nimittäin sykemittari!

Sykemittareita on tällä hetkellä tarjolla ihan uskomattoman laaja valikoima. Tarjontaa on huippuyksinkertaisista askelmittareista todella kehittyneisiin sykemittareihin saakka. Omaa tarvettani vastaisi hyvin sykemittari, jonka voi ottaa mukaan niin juoksu- ja pyörälenkille kuin uimaankin. Tällä hetkellä ranteessa keikkuu joskus kaupanpäällisenä saamani Nike+-ranneke, mutta toiveena oli hieman kehittyneempi vehje tällä kertaa.

Yksinkertainen aktiivisuusmittari on hauska gadget, mutta kaltaiselleni aktiiviliikkujalle se ole riittävä sellaisenaan. Olisihan ihan hauska seurata, miten aktiviteetit ja lepo rytmittyvät päivän aikana, ja kuinka monta askelta olen ottanut. Aktiivisuusrannekkeen hyödyllisyys loppuu kuitenkin siinä vaiheessa, kun pitäisi ponkaista itsensä lenkkipolulle. Raja tulee vastaan, ja kuntoilijalle hyödyllistä dataa on lähes mahdotonta kerätä tällä työkalulla.

Vanha kunnon Niken rannekkeeni ei sisällä sykemittaria, ja pystyn siis vain mittamaan aikaa, matkaa ja kulutettuja kaloreita (laskelma perustuu Niken sovellukseen lataamiini tietoihin). Laite toimii lenkkariin asetattavan sirun avulla, mutta on kaikessa suhteessa aikansa elänyt, eikä kovinkaan luotettava esimerkiksi matkan mittaamiseen. Nykyään on nimittäin saatavilla todella paljon edullisia sykemittareita ja minitreenitietokoneita rannekkeen muodossa – ja nämä kaikki sisältävät GPS:n. Tällä kertaa haussa on siis GPS:n sisältävä laite, joka myös tarjoaa tietoja treenisykkeestä.

Olen kuullut paljon hyvää suomalaisista merkeistä nimeltä Polar ja Suunto. Ylpeydellä voin todeta, että nämä tunnetaan hyvin myös ympäri maailmaa ja merkkien tuotteet pärjäävät yleensä todella hyvin testeissä. Molemmat merkit tarjoavat todella kehittyneitä treenitietokoneita, joiden avulla voidaan tallentaa tärkeitä tietoja treeniin liittyen ja analysoida omaa kehitystä suhteessa aiempiin treeneihin. Hintavimmat laitteet sisältävät paljon sellaisia ominaisuuksia, joista minulle ei omissa harrastuksissani ole hyötyä, mutta olen ihastunut erityisetsi Suunnon uusimpien mallien tyylikkääseen designiin. Tutkiessani asiaa pidemmälle huomasin kuitenkin, että Suunnon sykemittarit ovat ihan valtavan kokoisia! Pieniranteinen ei välttämättä halua kuljettaa mukanaan kaappikelloa! Polarilla on hyvännäköinen keskihintaluokan malli, M400, joka on saatavilla valkoisena ja mustana. Tätä mietinkin jo hetken aikaa, mutta molempien merkkien malleissa on lisäksi minulle yksi pieni henkilökohtainen miinus: haluaisin mielelläni mitata sykkeen ranteesta – en siis erillisen sykevyön avulla.

Tutustuin myös Garminin 620:een, joka vaikuttaa ihan huipputuotteelta – sykemittari on todellinen minivalmentaja, joka patistaa sinut lenkille, kun sitä tarvitset ja kehottaa lepäämään, kun on rentoutumisen aika. Garminin tuotteessakin on se sama pieni epämukavuustekijä, eli erillinen sykevyö.

Jatkoin siis etsintää… Ja sain vihdoin esiin kriiteereihini vastaavan tuotteen: Tomtomin Runner Cardio vastaa juuri minun tarpeitani, ja siinähän se on – minun joululahjatoiveeni, jonka ansiosta jaksan lähteä lenkkipolulle yhä useammin!