Jun 5, 2014

Pyöriä on monenlaisia

Pyöriä on monenlaisia

Pitäisi varmaan hieman avartaa, mitä kaikkea pyöräily pitää sisällään? Minäpä kerron kaiken mitä siihen mielestäni kuuluu.

Pyöräily (myös polkupyöräily) tarkoittaa polkupyörän käyttämistä kulkuneuvona liikenteessä, huvi- ja retkiajelussa tai kilpaurheilussa. Tavanomaisten kaksipyöräisten polkupyörien lisäksi pyöräily tarkoittaa myös kuormapyörien, nojapyörien, yksipyöräisten ja vastaavien lihasvoimalla liikkuvien kulkuneuvojen ajamista.

Yksipyöräisistä minulla on ikävä kokemus, niiden kanssa kannattaa olla todella varovainen ja harjoitella erityisen paljon, ennen kuin menee esittelemään kavereilleen mahtavia taitojaan. Julkiseen liikenteeseen verrattuna pyöräilyn etu on, vapaa liikkuminen riippumatta aikatauluista ja reiteistä. Taajamissa polkupyörän on todettu olevan nopein kulkuväline, alle 7 kilometrin matkoilla, ja oikeastaan se on myös järkevin kulkuväline. Miksi ajaa autolla kilometrin matkaa, kun sen taittaa pyörälläkin muutamassa minuutissa? Pyörällä voi kuljettaa maksimissaan 50 kilon lastia, tai mahdollisesti lasta, mikäli hänellä on pyörään asennettu turvaistuin ja turvallista on käyttää kypärää, etenkin kuljettavan lapsen päässä ja myös kuljettajan.

7 prosenttia ilmoittaa pyöräilyn ensisijaiseksi liikkumismuodokseen. Tämä on tosin vaan Internetistä löytynyttä tietoa, ja mielestäni määrä on huomattavasti suurempi EU-maiden alueella. Kiinassa ja Intiassa   suurin osa ihmisistä liikkuu polkupyörillä, minusta Suomessa tulisi ottaa tästä mallia. Saasteiden määrä vähentyisi huomattavasti, ja maanteiden kuntokin pysyisi parempina , ettei aina tarvitsisi olla pintoja uusimassa.

Kauppa-asiointi helpottuisi monellakin ihmisellä, jos he hankkisivat kunnollisen polkupyörän ja jättäisivät auton kotiin. Samalla saisi raitista ilmaa ja päivän hyötylenkin tehtyä, ei ollenkaan huono ajatus.

Monelle ihmiselle on vain tullut mielikuva, että pyöräily on raskasta ja tosi tylsää. Minä en ole koskaan asiaa niin mieltänyt, ja itse olen säästänyt pitkän pennin kun olen pyöräillyt jopa talvisin. Pyöriin voi asentaa nastarenkaat ,aivan kuten autoihin ja talvisin se on melkein pakollista koska on niin liukasta.

Ehkä ihmisten pitäisi oikeasti lähteä pois kotisohvaltaan ja aloittaa pyöräily harrastus. Aluksi vaikka kerran viikossa,  joka innostaa liikkumaan ja sitten ajankäytön mukaan ottaa pyöräilyn tavaksi.

Näin kävi minulle, kun todellakin innostuin !