Jul 7, 2014

Monipuolinen pyöräily

Pyöräilyssä on monta eri mahdollisuutta. Mutta vain sinä itse päätät missä, miten, ja kenen kanssa tahdot pyöräillä. Annan sinulle nyt hieman vaihtoehtoja pyöräilyn parissa .

Retkipyöräily on ollut suosittua kautta aikojen. Nimensä mukaisesti pyörällä lähdetään siis retkelle, muutamasta päivästä, jopa kuukausien ajaksi. Ennen retkelle lähtöä on syytä harjoitella riittävästi. Pyöräretki alkaa usein retken suunnittelulla, etenkin jos retki on pidempi, useamman päivän kestävä. Retken reitti valitaan huolella karttoja ja matkaopasteita tutkimalla. Internetistä löytyy tosi monipuolisesti tietoa . Sopivalla pyöräretkireitillä tie on riittävän vaihteleva, maisemat näkemisen arvoisia, ja sopivia majoituspaikkoja on tarjolla, mikäli ei ota omaa telttaa mukaan.

Pyörä on aina muistettava huoltaa, ennen pidemmälle retkelle lähtöä, ja matkalle on aina varattava mukaan pyörän paikkaustarvikkeet, jos matkalla sattuu tulemaan rengasrikko. Pyörätiet saattavat usein olla huonokuntoisia, varsinkin talven jälkeen, kun maa on routinut. Kannattaa ajella todella varovasti ettei satu onnettomuutta. Liikenteessä on muutenkin otettava autojen lisäksi huomioon toiset pyöräilijät ja jalankulkijat. Kesäisin pyöräilyn ollessa vilkkaimmillaan, sattuu ikäviä onnettomuuksia, joissa polkupyöräilijä menettää henkensä. Ilkivallantekijöitä liikkuu myös joka puolella, jotka rikkovat lasia pyöräteille. Lasien rikkomisen lisäksi on poliisille tullut tietoon muutakin ilkivaltaa: pyöräteiden alamäkeen on viritetty rautalankaa kiinni puihin, tien puolelta toiselle, siinä on leikki kaukana.

Koska pyöräily on yleistynyt niin paljon, on myös mahdollisuudet erilaiseen pyöräilyyn kasvanut. Maantiepyöräily ja ratapyöräily kuuluvat olympialajeihin. Maastopyöräily otettiin mukaan olympialaisiin vuonna 1996 sen valtavan suosion myötä, ja osittainen pyöräilylaji triathlon on ollut mukana vuodesta 2000 lähtien.

Varsinaisista “virallisista” pyöräilyurheilu lajeista luettelen muutaman:

Maantiepyöräily on tunnetuin kilpapyöräilyn muoto, ja varsinkin Euroopassa hyvin suosittua.

Ratapyöräily on tarkoitusta varten rakennetulla radalla, eli velodromilla tapahtuvaa pyöräilyä.

Maastopyöräily on maastossa tapahtuvaa pyöräilyä.

Maastoajo tapahtuu esimerkiksi laskettelurinteitä alas ajamalla.

Jokaiselle löytyy takuulla jotakin, ja omien mieltymysten mukaan, voi omaa pyöräilyään soveltaa ja maustaa aina haluamallaan tavalla.

Muistaa käyttää aina kypärää, se on halpa henkivakuutus !